Tehlikeli atık nedir ?
Kanserojen madde içeren , toksik ,patlayıcı ve tutuşabilen tahriş edici ,korozif vb. özelliklerden dolayı insan sağlığı ve çevre bakımından risk teşkil eden atıklara tehlikeli atık denir .Ayrıca tehlikeli kimyasal maddelerle temas etmiş her türlü madde veya malzeme tehlikeli atık olarak adlandırılmaktadır.Sadece ülkemizde üretilen tehlikeli atık miktarının 300.000 ton olduğu söylenmektedir. Tehlikeli atıklar insan sağlığı ve çevremiz için tehlike arz eden ve zarar verici potansiyele sahip maddeleri içeren, maden veya petrol üretiminden ,tarımdan ,endüstriden ,evsel faaliyetlerden arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Bir atığın tehlikeli olup olmadığına karar verme ölçütleri :
- Atığın bileşimi
- Atık içindeki bileşenlerin miktarı
- Atık içindeki bileşenlerin kimyasal reaktifleri
- Atığın fiziksel durumu
- Atığın çevredeki etkileri ve kalıcılığı
Tehlikeli atık örnekleri
- tehlikeli madde ile kontamine olmuş ambalajlar (boya kutuları, kimyasal kaplar, yağ tenekesi vb.)
- tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven gibi atıklar
- boya ve vernik kalıntıları
- organik solventler
- eski piller ve aküler
- metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan ve yağ bulaşmış atıkları yağlı metal talaş ve metalik çamurlar vb.)
- flüoresan lambalar
- yağ içeren kablo atıkları
- metal içeren boya ve fosfat çamuru
tehlikeli atıkların sınıflandırılması :Tehlikeli atıkların sınıflandırılmasında atığın tehlike derecesi, yanıcı ve parlayıcı olması ,korozif ,reaktif ,zehirli olma özelliklerini göre sınıflandırılır. Atıklar fiziksel durumuna göre katı çamurumsu, toz ,sıvı ,gaz ,yanabilir ,yanamaz şeklinde sınıflandırılabilir. Tehlikeli atık listesi atıkların kaynağı, oluşumları ve özelliklerine göre de sınıflandırılmalıdır.
Atıklar 20 bölüm altında toplanmıştır.
A-kesin tehlikeli atıkları
B-muhtemelen tehlikeli atıklar
Atığınızın hangi sınıflandırmada yer aldığını görüntülemek için çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yayımlanan atık kodlar listesine göz atabilirsiniz.
Tehlikeli Atık grubundaki atık maddelerin lisansa sahip geri dönüşüm firmalarına iletilip ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tehlikeli atık gibi atıkların, geri dönüştürülebilir tehlikesiz atık maddelerden ayrı bir grupta, ayrıştırılarak geçici depolaması yapılmalıdır.
Firmamız Vidanjör.net 2009 yılından itibaren alanında uzman kadrosuyla hizmet vermektedir. Firmamız endüstriyel atık hizmetlerinde bilgi almak için 0555 093 60 60 nolu telefonumuzu arayarak bize ulaşabilirsiniz.